Introducere în tainele fitoterapiei

Din cele mai vechi timpuri, omenirea a folosit proprietățile calmante și analgezice ale plantelor. Astăzi, aproximativ două treimi din farmacia modernă folosește unele dintre proprietățile lor. De-a lungul istoriei, tradițiile umane au îmbunătățit cunoștințele și utilizarea plantelor medicinale: dacă unele practici par ciudate și magice, altele sunt întemeiate și eficiente.În orice caz, toate au obiective comune de a combate durerea și de a vindeca sănătatea oamenilor.

Avantajele fitoterapiei

În ciuda progresului extraordinar al medicinei moderne, utilizarea plantelor pentru tratarea bolilor are mai multe avantaje. Să nu uităm că, timp de secole oamenii au folosit plantele pentru a se vindeca, fie că au fost boli benigne, cum ar fi răceala sau tusea, sau cele letale precum malaria sau tuberculoza.

Natura a avut milioane de ani pentru a evolua, iar plantele au găsit modalități eficiente de a lupta împotriva bolilor și de a dezvolta molecule utile. Unele dintre aceste ingrediente active sunt eficiente pentru noi și este un adevărat cadou pentru farmacopeie să descopere și să copieze moleculele.

Unele dintre pricipalele avantaje ale fitoterapei sunt ușurița de utilizare și numărul mult mic de reacții adverse. Totuși unele plante trebuie utilizate cu prudență sau la recomandarea unui specialist.

Puterea plantelor

Acțiunea plantelor asupra corpului uman nu este un miracol: este din cauza efectului moleculelor active care se găsesc în extractele vegetale. Începând cu secolul al XVIII-lea, oamenii de știință au depus mari eforturi pentru a izola și reproduce acele molecule care au un impact mare asupra bolilor noastre. Turbocurarina, cel mai puternic relaxant muscular, provine din planta Curare (Chondroâendron tomentosum), iar morfina, cel mai puternic analgezic, este derivată din opiu extras din macul de grădină(Papaver somniferum).

Astăzi, plantele sunt din ce în ce mai utilizate de farmacopeia modernă. Este greu de imaginat o lume fără chinină (prelevată din planta Cinchona) folosită împotriva malariei, fără digoxină (din Digitalis Lanata ) pentru probleme cardiace sau efedrina (din genul Ephedra) folosită in tratarea astmului bronșic  . Acestea sunt doar câteva exemple de plante utilizate pe scară largă în medicină.

Concluzii despre fitoterapie

S-a estimat că peste 50.000 de specii de plante medicinale sunt folosite în toată lumea . În medicina modernă, un sfert dintre medicamentele prescrise sunt derivate din plante medicinale și sunt testate riguros. În alte sisteme de medicină, cum ar fi Medicina Milenară Chineză, plantele medicinale sunt utilizate în majoritatea tratamentelor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *