Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică , pe baza multifactorială caracterizată prin combinarea rezistenței la insulină dispozitiv și afectarea secretiei de insulina din partea celulelor beta ale pancreasului. Insulina joacă un rol esențial în corpul nostru, în măsura necesară pentru intrarea glucozei (zahărului) în celule și a sursei principale de energie.

Această acțiune fundamentală a insulinei este mai puțin eficientă la persoanele cu diabet și deja la cei predispuși să dezvolte diabetul, o alterare cunoscută sub numele de rezistență la insulină. Această rezistență impune o creștere a producției de insulină ca parte a celulelor beta pancreatice . Dacă acest efect compensator este mai mic, se va dezvolta o creștere treptată a zahărului din sânge, care va fi mult mai mare decât cea mai mare, producția de insulină devine insuficientă.

Expunerea cronică a țesuturilor și în special a vaselor la hiperglicemie cronică crește riscul de apariție a complicațiilor diabetului: retinopatie, nefropatie, neuropatie și ateroscleroză care se ocupă de vasele inimii (arterele coronare), vasele aparținând creierului ( arterele carotide) și arterele membrelor inferioare.

Cauze și factori de risc

Diabetul zaharat de tip 2 este interacțiunea rezultată între o predispoziție genetică și factorii de mediu . Diabetul de tip 2 se caracterizează, de fapt, printr-un cunoscut. În mod similar, unele grupuri etnice (cum ar fi negrii, hispanicii, indianii americani și asiatici-americani), doar pentru un anumit set-genetic, sunt mai predispuși să dezvolte diabet de tip 2. La cei predispuși genetic, o serie de factori de risc pot favoriza dezvoltarea bolii. Printre acestea includem:

Vârsta . De obicei, diabetul de tip 2 a fost, cel puțin până acum câteva decenii, o boală pentru menținerea vârstei mature și avansate. Acest lucru se datorează unei creșteri progresive a rezistenței la insulină legată de modificările compoziției corpului (mai multă grăsime și mai puțini mușchi), de o reducere a capacității țesutului de a „arde” zaharuri și de reducerea progresivă a activității fizice.

Mai mult decât atât, în ultimele decenii am asistat la o vârstă progresivă dimunuzie de debut a bolii cu diabet de tip 2, chiar diagnosticată la vârste mici pentru a efectua creșterea incredibilă a obezității în această bandă de vârstă. Excesul de greutate și obezitatea . Creșterea corpului țesutului adipos (grăsime) este un factor de risc primar pentru diabetul de tip 2. Mai multe grăsimi sunt prezente în organism, celulele devin rezistente la insulină. Chiar și distribuția grăsimilor este importantă.

Dacă distribuția grăsimii este predominantă la nivel abdominal, riscul de diabet este mai mare decât atunci când grăsimea este colectată în alte locații, de exemplu, șolduri sau coapse. Obezitatea (definită printr-un indice de masă corporală mai mare de 30 kg / m 2 ) este prezentă la peste 80% dintre pacienții cu diabet de tip 2, chiar dacă nu este necesar să fie supraponderal pentru a dezvolta diabetul de tip 2.

Simptome și semne

Modificări anterioare ale zahărului din sânge. Diabetul este adesea precedat de creșteri modeste, nu de diagnostic al zahărului din sânge. Aceste creșteri pot fi încărcarea glucozei dimineața după postul de noapte cu glucoză cuprinsă între 100 și 126 mg / dl (afectarea glucozei la post sau cu o valoare cuprinsă între 140 și 1200 mg / dl după administrarea a 75 de grame de glucoză ( curba după încărcarea glucozei) cunoscută sub denumirea de glucoză cu toleranță modificată. cei care prezintă aceste modificări prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

După cum este posibil să observați unii dintre acești factori de risc, aceștia nu au modificări (vârstă), în timp ce alții pot fi modificați corespunzător (greutatea corpului și fizica activității). Intervenția asupra acestuia din urmă poate fi extrem de eficientă. O reducere chiar modestă a greutății corporale , o activitate fizică regulată (de exemplu, treizeci de minute de mers pe jos mai repede cel puțin 5 zile pe săptămână) poate reduce cu aproape 60% riscul de dezvoltare la acești subiecți cu risc, apariția un diabet de tip 2 evident clinic.

Diabetul de tip 2 poate rămâne asimptomatic chiar și pentru perioade lungi de timp. Într-adevăr, consideră că oricare două persoane cu diabet știu că va exista cel puțin un altul în care diabetul este prezent, dar nu este încă diagnosticat. Deseori, diabetul este identificat cu ocazia scăderii unei boli. Simptomele, dacă sunt prezente, sunt destul de caracteristice: poliurie (urinare frecventă și abundentă), polidipsie (creșterea setei), polifagie (creșterea poftei de mâncare), tulburări de vedere și, mai rar, pierderea în greutate.

Alte simptome frecvent prezente la diagnostic pot include parestezie, infecții genitale și astenie. În cazuri extreme, glicemia poate fi, de asemenea, foarte ridicată (> 600 mg / dl) și care poate duce la comă hiperosmolară , caracterizată prin deshidratare severă , vâscozitate marcată a sângelui și modificări ale stării de conștiință

Diagnostic. În prezența simptomelor tipice ale bolii (poliurie, polidipsie, polifagie), diagnosticul diabetului se bazează pe constatarea, chiar și cu o singură ocazie, a zahărului din sânge aleatoriu ≥200 mg / dl, indiferent de momentul zilei (înainte sau după masă).

În absența simptomelor tipice, diagnosticul diabetului se face cu constatarea:

  • glicemie în post ≥126 mg / dl (pentru post se înțelege cel puțin 8 ore de abținere de la alimente) în două ocazii consecutive
  • glicemie ≥200 mg / dl la 2 ore după încărcarea orală a 75 g glucoză
  • HbA1c (hemoglobină glicată) ≥48 mmol / mol (6,5%),

Cum se îngrijește

Obiectivele în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat sunt eliminarea simptomelor și prevenirea sau cel puțin încetinirea dezvoltării complicațiilor organelor. Acest lucru se realizează în special cu un control adecvat al glicemiei. Primul pas în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 este reprezentat de corectarea stilului de viață cu o atenție deosebită asupra dietei (sărace în zaharuri simple și grăsimi), exerciții fizice și reducerea greutății.

Cu stilul de viață poate fi luat în considerare un medicament de tratament . Medicamentul de primă alegere este reprezentat de metformina care îmbunătățește sensibilitatea țesuturilor la acțiunea insulinei. Se poate adăuga un al doilea medicament dacă controlul glicemic (HbA1c <7,0%) nu se realizează după trei luni.

În prezent, sunt disponibile cel puțin șapte clase de medicamente care pot fi combinate într-un mod diferit, în încercarea de a asigura un control al glucozei pe termen lung. Terapia diabetului de tip 2 asigură și controlul factorilor de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, modificarea nivelului trigliceridelor și colesterolului, creșterea acidului uric) care coexistă adesea la același subiect și care contribuie la creșterea riscului cardiovascular.

Recent, unele medicamente pentru diabet au arătat, de asemenea, un efect pozitiv asupra riscului cardiovascular independent de efectul lor asupra zahărului din sânge. Fundamentală în prevenirea complicațiilor diabetului, pe lângă terapia descrisă mai sus, este, de asemenea, executarea unui screening la intervale regulate care permite identificarea primelor semne ale complicațiilor, prin punerea în aplicare a tuturor măsurilor de prevenire și îngrijire necesare.