De fapt, incidența bolii este de 2 ori mai mare la obezi decât la cei cu greutate normală. În plus, subiecții sedentari, cu activitate fizică redusă, și cei care abuzează de sare de masă pot suferi hipertensiune. O anumită familiaritate apare legată de debutul bolii, în special înțeleasă ca predispoziție. La vârstnici, începând cu vârsta de 65-70 de ani, apare o creștere a presiunii, deoarece arterele devin rigide.

Chiar și copiii pot dezvolta tensiune arterială crescută, în special la vârsta preșcolară, în timp ce copiii sunt excluși. Cu toate acestea, hipertensiunea se referă în principal la 3/4 dintre femei și la 2/3 dintre bărbații de vârstă egală sau superioară cu 75 de ani. În alte grupe de vârstă, ambele sexe sunt în mod egal supuse condiției, cu toate acestea, cu un debut devreme la bărbații tineri.

Publicitate publicitară

Cei 23% dintre hipertensivi, sau 258 milioane, trăiesc în Asia de Sud și 21% și 235 milioane, în est. În aceste țări, se estimează că hipertensiunea arterială afectează 1 din 6 bărbați și 1 din 10 femei. În Statele Unite, s-a calculat că peste 50 de milioane de persoane sunt afectate de starea morbidă. Dar numai la 2 din 3 americani hipertensivi se pune diagnosticul și, printre aceștia, 75% sunt de fapt tratați.

În Italia, potrivit datelor de la Istituto Superiore di Sanità (ISS), 33% dintre bărbați și 31% dintre femei sunt hipertensivi. În schimb, aceștia se află în situații de risc de creștere a tensiunii arteriale, 19% dintre italieni și 14% dintre conaționali. Dar se estimează că 15 milioane de euro italieni suferă de hipertensiune arterială, inclusiv cei care nu știu de această afecțiune. În plus, cel mai mare număr de hipertensivi din țară, care se ridică la 37% din locuitori, se află în nord-est. În timp ce femeile cele mai afectate de boală, 34% în întreaga regiune, se află în sud și în insule.

Hipertensiune arterială și copii italieni. Presiunea ridicată afectează chiar și copiii și adolescenții, pentru un european mediu cu 5%. În Italia, procentul copiilor hipertensivi este de 4%, dar crește la 22% la copiii obezi.

Publicitate publicitară. Copiii italieni foarte supraponderali, în special din regiunile sudice, se află pe primul loc în clasamentul european. De fapt, prea multe ore în fața unui videoclip, mișcarea slabă, consumul de dulciuri și alimente grase sunt printre cauzele obezității și hipertensiunii copilariei. Dar, chiar și greutatea familiară, scăzută sau, dimpotrivă, supra-nașterea, afectează presiunea ridicată de la vârsta fragedă.

Tensiunea arterială: ce este și cum să o măsurăm. Presiunea sângelui este forța exercitată de sânge, pompat de inimă, pe pereții arterelor, pe care corpul distribuitor. Dar această forță, din diverse motive, poate deveni prea intensă și persistentă și poate provoca daune și boli. Hipertensiunea este evidentă dacă tensiunea arterială, măsurată cu tensiometrul, este întotdeauna și în repaus peste limitele stabilite.

Pentru citirea măsurătorii, de obicei la braț, se înregistrează 2 valori:

  • sistolic (maxim)
  • diastolic (valoare minimă).

Activitatea influențează fizic asupra presiunii având în vedere că exercițiul crește temporar și apoi echilibrele. În mod normal, valorile variază în funcție de momentul zilei: cresc dimineața și scad în repaus și noaptea. Deci, este indicat să vă cunoașteți tensiunea arterială, de asemenea, măsurând-o acasă, pentru a putea interveni dacă se schimbă.

Sfigmomanometru. Tensiometrul este constituit dintr-o brățară de cauciuc, conectată la o pompă, pentru a o umfla, și un contor. Valorile presiunii sângelui sunt raportate pe fața contorului, care înregistrează presiunea manșetei.

Luați tensiunea arterială acasă și la medic

Pentru inspecția la domiciliu, sunt disponibile dispozitive simplificate, destul de fiabile, cu o brățară pentru a fi înfășurată în jurul încheieturii mâinii sau a degetelor. Cu siguranță, cu măsurarea la domiciliu, evitați efectul hipertensiv dat de prezența „hainei albe”. 

Cu toate acestea, este de preferat pentru diagnostic, mizați-vă pe remarcile medicului mai precis, de asemenea, pentru controalele impare. Cu toate acestea, subiectul, înainte de măsurare, trebuie să rămână liniștit și să se odihnească timp de cel puțin 5 minute. S eduto, solicitantul trebuie să așeze un braț pe o masă, înclinându-l, deoarece se află la nivelul inimii. Operatorul pune manșeta pe braț și o umflă cu pompa până când comprimă artera și blochează fluxul de sânge.

Cu un stetoscop pe arteră, sub manșetă și prin simțirea pulsului, medicul nu mai aude zgomote generate de trecerea sângelui. Apoi, după ce a pompat mai mult aer, operatorul începe să dezumfle manșeta până când simte o pulsație, sistolica.

În schimb, diastolicul este stabilit în momentul în care zgomotul fluxului de sânge este întrerupt, în timp ce manșeta este dezumflată din nou. Publicitate publicitară Dar, instrumentul de acasă măsoară automat presiunea, fără a fi nevoie de pompă și stetoscop. Pentru persoanele de peste 50 de ani, presiunea de evaluare măsurată în braț este cea mai exactă și evită rezultatele false.

A doua măsurare Într-un mod analog, pentru a nu avea rezultate incerte, este necesar ca manșeta să fie proporțională cu dimensiunea brațului. De fapt, dacă ar fi prea mici, valorile ar fi mai mari și, dimpotrivă, dacă ar fi mari, citirea ar fi mai mică. Dar, pentru o evaluare sigură, sunt necesare două măsurători la distanță de câteva minute, una la alta.

Secunda se face după aceea persoana pe care sunteți crescut în picior, mai ales în cazul diabetului sau a vârstei înaintate. Însă diagnosticul nu se poate baza pe o singură măsurare dublă, chiar și în fața valorilor peste 140/90 mmHg. Valorile presiunii

Cum se interpretează valorile arteriale de presiune

Cea mai mare indică presiunea la fel de mare sau mai mare, prezentă în artere, atinsă în timpul contracției inimii sau sistolei. Cealaltă evaluare, sau minimă, a remarcat presiunea mai scăzută în artere, atunci când inima este relaxată, inclusiv contracțiile sau diastola.

Măsurătorile sunt exprimate în mm Hg, milimetri de mercur, deoarece primul instrument pentru măsurare a fost o coloană de mercur. Publicitate publicitară Pe parcursul vieții, presiunea variază în mod natural cu anii și unul dintre copiii mici este mult mai scăzut. Valori în cadrul normei și valori ridicate O normotensivă trebuie să aibă presiunea sistolică între 90 și 119 MMHG și diastolica între 60-79 MMHG.

La adulți, hipertensiunea verifică dacă valorile, în repaus, depășesc pragul considerat acceptabil, în jur de 140/90 mmHg. Pe de altă parte, cu măsurători egale sau mai mari decât aceste niveluri și cu coexistența ambelor modificate, se poate defini ca hipertensiv.

Hipertensiune și hipotensiune. Dar valorile prea mici, sub 90/60 mmHg, sunt considerate universal anormale și provoacă probleme. De fapt, hipotensiunea poate provoca disconfort creierului ca:

  • ameţeală
  • lesin
  • Dificultăți de respirație
  • dureri în piept

Aflați totul despre tensiunea arterială scăzută: ce este și cum să o combateți.